logo FICT
  • Charcuterie from A to Z
  • Questions charcuterie
  • 1001 ideas
    • Pairings
    • 1001 recipe ideas
  • Health and nutrition
    • Health and nutrition
    • Charcuterie Uncovered
  • Press
    • Press
    • Photo library
  • French
  • English

Toulouse Cassoulet

Ingredients
  • 1 garlic sausage
  • 300g smoked sausages
  • 200g chicken breast
  • 250g fresh pork rind
  • 600g boneless lamb shoulder
  • 400g neck of lamb
  • 4 onions, peeled
  • 2 cloves
  • 800g dried haricot beans (or dried white beans)
  • 1 carrot, peeled
  • 8 garlic cloves, peeled
  • 1 bouquet garni (bundle of aromatic herbs)
  • Coarse salt, freshly ground pepper
  • 800g duck confit and its own fat
  • 3 large tomatoes
  • 1 bunch of flat-leaf parsley
  • 100g breadcrumbs
Preparation
  • Stick 1 clove in each onion. Crush the garlic cloves. Wash the parsley.
  • Put the beans in a large casserole dish, cover with cold water and bring to a boil over high heat. Drain and rinse them with cold water before putting them back in the large, empty casserole dish with the carrot, 2 clove-studded onions, 4 garlic cloves, fresh pork rind and the bouquet garni. Cover with cold water and bring to a boil. Season with a little salt and let simmer for 1 hour.
  • Add the raw garlic sausage and the sausages. Cook for another 30 minutes. Remove the casserole from the heat and set aside.
  • Blanch the lean chicken breast in a casserole dish with cold water, over a high heat. When the water boils, drain the chicken breast and set aside.
  • Peel the tomatoes, remove seeds, crush and set aside. Chop the 2 remaining onions finely. Cut the meat shoulder, neck and breast into chunks.
  • In a frying pan over a high heat, pour 3 tbsp of the duck confit fat to brown the pieces of meat. Remove the pieces of meat from the pan and set aside. Reserve the remaining duck confit fat.
  • Brown the confit and set aside. Sweat the minced onions in the same frying pan for 3 minutes then incorporate the tomatoes and the 4 remaining crushed garlic cloves. Stir in 125ml of the cooking juices from the beans, then cook over a low heat for about 15 minutes. Drain the beans but retain the cooking juices. Remove the bouquet garni, onions and pork rind. Set aside the pork rind.
  • Preheat the oven to 120°C
  • Add the beans to the tomato fondue and mix. Cut the garlic sausage into 1cm slices.
  • Line the base of an oven-proof casserole dish with the pork rind. Add the meat, sausages and beans in alternate layers. Finish with a layer of beans and drizzle 45ml of confit fat. The cassoulet must be topped with enough liquid to cover.
  • Transfer the casserole to the oven and cook for 3½ hours, adding cooking juices from the beans if needed. Chop the parsley and stir together with the breadcrumbs.
  • Three-quarters of the way through cooking, sprinkle over the cassoulet and return to the oven uncovered to brown the surface. Serve immediately.

 

Other recipesSausage uncooked

Alsace-style Hot Dog Read more
AUVERGNE HOTPOT Read more
MARINATED AND GRILLED CHIPOLATAS WITH VEGETABLES CHIPS Read more
MORTEAU SAUSAGE WITH RED LENTILS AND CONFIT TOMATOES Read more
MORTEAU SAUSAGE, RED LENTIL AND ESPELETTE PEPPER DAL Read more
PAN-FRIED VEGETABLES WITH TOULOUSE SAUSAGE Read more
SAUERKRAUTE Read more
SAUSAGE KEBABS ON ROSEMARY SKEWERS Read more
SAUSAGES WITH PEARS, APPLES AND ONIONS Read more
Toulouse Cassoulet Read more
Your UNCOOKED SAUSAGES RECIPES in video ! Read more

Instagram

lescharcuteries

Vous saviez que la capitale mondiale du Saucisson Vous saviez que la capitale mondiale du Saucisson Sec était en France ? Saint-Symphorien-sur-Coise, dans les monts du Lyonnais, est le berceau du saucisson sec et c'est aussi là qu'est installée la fabrique à saucisson #Cochonou ! 

#charcuterie #instafood #yummy #frenchfood
Envie d'un repas rapide, simple et qui fera plaisi Envie d'un repas rapide, simple et qui fera plaisir à coup sûr à toute la famille ? Alors la recette de gnocchis au jambon et à la tomate de @du_coeur_a_l_image_la_suite est la recette idéale pour vous !

Voici la recette 👇🏻
1️⃣ Dans une poêle avec un filet d’huile, faites revenir les gnocchis à poêler 2 minutes jusqu’à ce qu’ils soient dorés. Baissez le feu, couvrez et poursuivez la cuisson 2 à 3 minutes.
2️⃣ Ajouter 200g de jambon blanc en morceaux, quelques morceaux de tomates séchées, des tomates cerises et des pousses d’épinards.
3️⃣ Mélanger 20cl de crème liquide avec 30g de parmesan.
🍽️ Ajouter aux gnocchis, mélanger et servir immédiatement.

Crédit photo : @du_coeur_a_l_image_la_suite

#yummy #instafood #recettesimple #recettegourmande #charcuterie
Vous laisserez vous tenter par ce pain normand aux Vous laisserez vous tenter par ce pain normand aux tranches de lard et au camembert ? Une recette d'#apéro 100% #gourmand proposée par @demotivateurfood_fr à retrouver en lien dans notre bio :) 

#recettegourmande #charcuterie #recettesimple #frenchfood #instafood #yummy
Dans la famille des rillettes, connaissez-vous les Dans la famille des rillettes, connaissez-vous les rillettes comtoises ? Nées au milieu des années 1970, les rillettes comtoises se distinguent de leurs illustres cousines de Tours ou du Mans par leur saveur délicatement fumée ! 

#frenchfood #charcuterie #rillettescomtoises #yummy #instafood
Une très bonne alternative au gratin d'endives au Une très bonne alternative au gratin d'endives au jambon : le pak choï gratiné au jambon et à la béchamel ! Retrouvez cette recette de @elleatable en lien dans notre bio 

#yummy #frenchfood #charcuterie #recettesimple #recettegourmande

Crédit photo : Emilie Guelpa
Load More... Follow on Instagram

© 2016 lescharcuteries.fr

  • About
  • Legal Notice
  • Contact
  • Newsletter
  • Useful links
Youtube Instagram

Follow us

Facebook Facebook